Klimalar bildiğiniz üzere konut, işyeri vb. kapalı alanlardan dış ortama, dış ortamdan kapalı alanlara konfor amaçlı olarak ısı transferi yapmaktadır. Klima sistemlerinin de 2 ana parçası vardır. İç ortamda ısı alışverişi yapan iç ünite ve dış ortamda ısı alışverişi yapan dış ünitedir. Bu iki ünite arasında gaz akışını ve sinyal alışverişini sağlayan bakır boru ve elektrik tesisatı bulunur. İki ayrı birimden oluşan bu sisteme split sistem denmektedir. Split klima olarak da bilinmektedir.
Split klimalar ya da split sistem en az iki üniteden meydana gelen klimalar olarak evlerde kullanılıyor. Duvar tipi klimaların çoğunluğu split klima olarak karşımıza çıkıyor. Bir dış ünite ve bir iç ünite olmak üzere iki üniteden meydana gelen split klima modelleri, iç ünitesinin sayısına göre de mono split klima ve multi split klima olarak adlandırılıyor.
Split klimalar genelde ev, işyeri, kafe ve restoran gibi mekanlarda kullanılırken evlerde pencere tipi klimalarla beraber en fazla kullanılan klima modellerinden biri olduğunu söyleyebiliriz. Split klimalar, kendi arasında salon tipi klimalar, duvar tipi klimalar ve yere ya da tavana bağlanan klimalar olarak gruplandırılabilir.
Split klima özellikleri arasında dış ünitenin kapalı alan dışında tutulması ve gürültü yapmaması yer alır. Eğer dış ünite de iç ünitenin kullanıldığı alanda bulunursa klimanın çalışması sırasında ortamda gürültü oluşabilir.
Split klimalarda hava akımı iç ünite sayesinde dışarıya aktarılır. Dış üniteden iç üniteye doğru gelen hava akımı, iç ünite sayesinde ortama gelir. Sıcak havalarda soğuk hava akımı sayesinde serinler, soğuk havalarda ise sıcak hava akımı sayesinde ısınırsınız. İşte split klimalar, bu şekilde bir işletime sahiptirler.
Split klima özellikleri arasında en can alıcı olanlar maksimum verimle çalışması ve az enerji harcamasıdır. Ev ve iş yerlerinde kolay montaj özellikleriyle tercih edilen split klima modelleri, sessiz çalışmasıyla da beğenilmektedir.